понеделник, 1 юли 2013 г.

КАРИЕРА: Ако не можеш да се посветиш сериозно на кариерата си 5 години напред, това не е твоят път.

Не е ли време да спреш да се плацикаш и да се захванеш сериозно за работа? от СТИВ ПАВЛИНА в ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО И БИЗНЕС

Ако искаш да поемеш сериозно по пътя на кариерата си, дори не си и помисляй да се отказваш през първата година.
От гледна точка на резултати и постижения, много малко неща се случват през първата година. Повечето фирми, в т.ч. и малки фирми, дори не излизат на печалба през първите 2 години и им отнема приблизително подобно време да станат устойчиви.
Толкова много хора, които искат да се занимават професионално с блогове се отказват в рамките на първите 6 месеца. Става им скучно, губят интерес или наум им идва “по-добра” идея за някакво ново начинание.
Виждам ги как започват да сменят темите в блога си или да започват от начало веднъж-дваж годишно. След пет години на подобно “плацикане” те все още не са постигнали нещо.
Продължават да унищожават малкия прогрес, който са направили и така никога не получават шанса да развият нещо трайно и сериозно.
Когато става дума за изграждане на бизнес, без значение дали е онлайн или офлайн бизнес, подобен подход на “плацикане” е някак нелеп, тъй като истинската отплата от един бизнес идва в резултат на продължителни усилия години наред.
Отнема време да привлечеш клиенти, да създадеш продукти или услуги, да изградиш база от последователи, линкове и позициониране в търсачките, да развиеш добри бизнес умения, да натрупаш опит и специализация и да откриеш как да генерираш приход от всичко това, при това по начин, който чувстваш, че най-много ти приляга.
Отне ми 25 месеца, когато стартирах моя блог, за да премина границата от 10 000 долара месечен приход, което се случи през 2006г.
През първите 6 месеца обаче блогът ми спечели само 167 долара, най-вече от афилиейт програмата на Amazon. Ако се бях отказал тогава, никога нямаше да мога да се насладя на дългосрочните предимства на пътя, по който вървя днес.
Повечето професионални блогъри обаче се отказват рано. Те виждат слаба финансова възвращаемост през първата година и вадят заключението, че не си струва да продължават, ако до този момент не са успели да постигнат нещо.
В допълнение към възможностите за приходи от блогове (в наши дни най-вече чрез афилиейт програми или сделки за джойнт венчър), блоговете създадоха възможности и в други области, като например лекциите (предстои ми например да изнасям лекции в Лас Вегас, Рио де Жанейро, Германия и Вашингтон), публикването на книга, коучинг, безплатни пътувания, създаване на изумително социални връзки и др.
Ако искаш да генерираш сериозен приход и да се наслаждаваш на хубав лайфстайл, е критично важно да преодолееш фазата на “плацикането”. Хората, които не преодоляват тази фаза не успяват. Те постоянно се отказват и променят намеренията си далеч преди да достигнат точката, в която да жънат плодовете на устойчивостта и растежа. Още преди да получат шанса да усетят истински сериозните резултати, те дърпат щепсела.
Истината е, че може да се генерира сериозен приход от почти всяка креативна дейност – писане, аудио, видео, изкуство, музика, програмиране, дизайн и др. Други преди теб са спечелили много пари именно по този начин. Но повечето от тях не са стигали далеч през първите 6-12 месеца. Онези, които са продължавали да се трудят упорито 5 или повече години са пожънали най-сериозните резултати. Те са създавали.
Забелязвам нещо общо сред повечето си успешни в бизнеса мои приятели – в определен момент в живота си те вземат решение да се захванат сериозно с работата си. Решават да спрат да се плацикат, да се носят по повърхността и да си губят времето. Посвещават се на конкретен път на развитие и удвояват усилията си с намерението да работят години, за да могат да се усъвършенстват.
Неслучайно това са същите онези хора, които се радват на най-високите резултати.
Междувременно хората, които се плацикат се оглеждат за следващата идея тип “Забогатей бързо”, която да им донесе същите тези високи резултати в рамките на няколко месеца.
Ако попиташ приятелите си какво ще работиш след 5 години, какво ще ти отговорят те?
Ако не си сигурен, върви и ги попитай. Ако ти отговорят нещо, което няма да харесаш или ако отговорите им са разнопосочни, защо е така?
Дали не е защото виждат в теб човек, който само се плацика и не е захванал нещо сериозно?
Има ли такова нещо? Впускаш ли се в различни начинания без особено задълбочаване и последователност в тях?
Ако смяташ, че си се посветил на нещо, но хората около теб не усещат това, най-вероятно не си се посветил.
Ако в момента вървиш уверено по определен успешен път, близките ти хора вероятно ще предскажат, че това ще е твоята сфера на дейност и след пет години. Ще е сферата, на която си се посветил точно в момента.
Ако искаш да печелиш добре в дългосрочен план, избери си област, за която вярваш, че ще ти е интересна и след 5 години, считано от днес.
Аз лично избрах областта на личностното развитие, тъй като вече имах много сериозен интерес в нея повече от 10 години, преди да стартирам блога си, така че имам основания да вярвам, че след 5 години все още ще работя в тази област.
Изминаха повече от 8 години откакто стартирах блога си и все още тази област ми е интересна. Все още обичам да правя това, което правя и нямам желание да сменям попрището. Специфичните ми интереси варират с годините, но основната ми страст си остава като цяло непроменена.
Ако бях направил по-малко съзнателен или по-импулсивен избор преди 8 години и бях решил да върша нещо друго, най-вероятно щях да го изоставя още първата година.
Бъди внимателен, когато вземаш сериозни решения за кариерата си. Не се вторачвай само в актуалните възможности на деня, а мисли какви биха били нещата, които биха те интересували след 5 години със същия ентусиазъм и страст, както те вълнуват и в момента.
Ако така или иначе тези интереси ще са с теб и след 5 години, защо да не заложиш по-сериозно именно на тях и да се посветиш на тяхното усъвършенстване и майсторство?
Да вършиш нещо в продължение на дълъг период от време не е равносилно на посвещаване на майсторство. Играя голф от същото време, което съм инвестирал в сферата на личностното развитие (20+ години), но никога не съм се посвещавал да усвоя майсторски голфа. Никога не съм се захващал сериозно с него. Дори когато всеки уикенд играя голф, вероятно не съм по-добър в играта, отколкото бях преди 5 години. Уменията ми са като равна линия и стоя на нея вече години. За мен голфът е хоби, на което се наслаждавам за удоволствие и досега не съм се старал да стана по-добър в това.
Ако за теб е ОК след 5 години да не си по-добър в работата си, отколкото си в момента, тогава няма смисъл да се посвещаваш на майсторство. продължавай да се плацикаш и продължавай да правиш това, което правиш – без сериозно посвещаване.
Но ако не ти е особено приятно да стагнираш или ако след 5 годни искаш много по-високи резултати, отколкото получаваш в момента, тогава ти е време да помислиш как да се захванеш сериозно за работа.
Ако работиш нещо само отгоре-отгоре, колкото за да видиш как е – няма проблем. Но не се преструвай, че си избрал път за своята кариера. Само ще изглеждаш глупаво, когато на всеки 6 месеца съобщаваш на приятелите си, че отново си сменил попрището. Бъди наясно, че си в тази област просто за да я изследваш и учиш. И когато си готов да се захванеш сериозно за работа, посвети се да създадеш нещо трайно и дори и не си помисляй да се откажеш през първата година.
Важно правило: Ако не можеш да се посветиш сериозно на кариерата си 5 години напред, това не е твоят път.  Източник: NovaVizia.com